TY - JOUR ID - 68958 TI - تأثیر باقیمانده‌های ذرت، گندم و نیشکر سبز بر برخی خصوصیات خاک JO - محیط زیست و مهندسی آب JA - EWE LA - fa SN - AU - مکاری, صدیقه AU - افضلی, سید فخرالدین AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران AD - استادیار، گروه مهندسی منابع طبیعی و محیط زیست، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 4 IS - 2 SP - 123 EP - 136 KW - بقایای گیاهی KW - دژگاه KW - کربن آلی KW - کشت و صنعت امیرکبیر DO - 10.22034/jewe.2018.113441.1225 N2 - استفاده از بقایای گیاهی به‌عنوان کود آلی در سیستم­های کشاورزی پایدار به منظور حفظ حاصل­خیزی خاک و رسیدن به تولید پایدار اهمیت زیادی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی بقایای گیاهی گندم، ذرت و نیشکر سبز بر  خصوصیات شیمیایی خاک در چند بافت متفاوت خاک است. برای این منظور، آزمایشی گلدانی در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز انجام شد. برای این منظور بقایای کاه و کلش گندم، ذرت و نیشکر سبز به سه خاک با بافت­های سیلتی لوم، لوم و شنی اضافه و خاک­ها در شرایط انکوباسیون در دو دوره 30 و 120 روزه قرار گرفتند. تغییرات خصوصیات کربن­آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، اسیدیته و شوری خاک تحت تأثیر تیمارهای مختلف بقایای گیاهی بررسی شدند. نتایج نشان داد که میزان کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و اسیدیته خاک با کاربرد بقایای گیاهی به طور معنی­داری افزایش یافت درحالی­که شوری خاک تحت تأثیر بقایای گیاهی قرار نگرفت. بقایای نیشکر بر میزان کربن آلی و اسیدیته، بقایای گندم بر میزان پتاسیم و نیتروژن و بقایای ذرت بر فسفر و نیتروژن بیشترین تأثیر را داشت. در این تحقیق مشخص شد که با حفظ 50 درصد از بقایای گیاهی به­ویژه کاه و کلش گندم، علاوه بر بهبود شرایط فیزیکوشیمیایی خاک نیاز به مصرف عناصر غذایی نیز به طور چشمگیری کاهش یافت. UR - http://www.jewe.ir/article_68958.html L1 - http://www.jewe.ir/article_68958_2573e4adf1fd5ff008aad6d187e5d513.pdf ER -