TY - JOUR ID - 40979 TI - کاربرد آنتروپی شانون در تعیین مؤثرترین پارامتر شیمیایی در کیفیت آب‌های سطحی (حوضه صوفی چای) JO - محیط زیست و مهندسی آب JA - EWE LA - fa SN - AU - آخونی پورحسینی, فاطمه AU - قربانی, محمد علی AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد منابع آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران AD - دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 2 IS - 4 SP - 322 EP - 332 KW - آنتروپی KW - پارامترهای هیدرو شیمیایی KW - کیفیت KW - آب‌های سطحی KW - صوفی چای DO - N2 - با توجه به کمبود منابع آب‌های سطحی در ایران توجه به کیفیت آب دارای اهمیت است. چون پایش و ارزیابی کیفیت آب‌های سطحی پرهزینه است یافتن روشی ارزان، آسان و نسبتاً دقیق بسیار مفید است. در این مطالعه، جهت سنجش کیفی آب از روش شاخص کیفیت آب (WQI) استفاده‌شد. به‌منظور پایش کیفی منابع آب سطحی و محاسبه شاخص کیفیت آب از داده‌های شش ایستگاه کیفیت‌سنجی حوضه صوفی چای وابسته به سازمان آب منطقه‌ای استان آذربایجان شرقی در دوره آماری 1391-1351 استفاده شد. برای تعیین پارامتر مؤثر بر کیفیت آب‌های سطحی در حوضه موردنظر از روش آنتروپی وزنی شانون استفاده گردید. بر اساس مقدار آنتروپی و وزن آنتروپی محاسباتی، پارامتر مؤثر در شش ایستگاه تازه کند، خرما زرد، اسفستانج، کهلیک‌درسی، مراغه و چکان مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مؤثرترین پارامتر در این ایستگاه‌ها به ترتیب اسدیته (PH)، منیزیم (Mg)، کل مواد جامد محلول (TDS)، هدایت الکتریکی(EC) و بی‌کربنات ( HCO3) است. نتایج محاسبه شاخص کیفیت آب با استفاده از روش آنتروپی بیانگر کیفیت عالی آب‌های سطحی منطقه است. UR - http://www.jewe.ir/article_40979.html L1 - http://www.jewe.ir/article_40979_733851f518a32302518932ec50e47578.pdf ER -