TY - JOUR ID - 32100 TI - مروری بر روش های شناسایی تقلبات آبلیمو در ایران JO - محیط زیست و مهندسی آب JA - EWE LA - fa SN - AU - بیاتی, آزاده AU - حسینی, میرجمال AD - گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، ایران AD - مرکز تحقیقات فارماکولوژی کاربردی زنجان، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران؛ گروه سم‌شناسی و فارماکولوژی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 2 IS - 2 SP - 196 EP - 207 KW - آبلیموترش KW - تقلبات KW - روشهای معتبر KW - استاندارد KW - ایران DO - N2 - مصرف عمومی آبلیموها و بازار پرفروش سبب می شود افراد سودجو برای کم کردن هزینه های تولید به تقلب های متعدد دست بزنند و از این راه سلامت مردم را به خطر انداخته و مشکلات متعددی را برای مسئولان نظارتی مربوطه به وجود آورند. مطالعات نشان می دهد هیچکدام از روشهای ارائه شده توسط سازمان استاندارد ایران، قادر به شناسایی تقلبات آبلیمو نیست و تمامی فاکتورهای پیشنهادی می تواند بوسیله افزودن یکسری مواد تغییر کرده و عملاً ما را در شناسایی تقلبات دچار اشتباه نماید از جمله مخلوط کردن مقداری کاه زبر با آب نیمه گرم و استفاده از عصاره آن در تولید آبلیمو، اضافه کردن اسید سیتریک یا جوهر لیمو به آبلیموی رقیق شده با آب ، اضافه کردن اسید های معدنی. متأسفانه نوع تقلبات آبلیموی قابل مشاهده در ایران با سایر کشورهای پیشرفته متفاوت است بطوریکه در برخی موارد از فرآوردهای کاملاً سنتتیک استفاده می شودکه سبب عوارض گوارشی شده و همچنین سبب تخریب مینای دندان و سلامتی افراد جامعه می گردد. بنظر میرسد آزمایشات بکارگرفته توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران جوابگوی کشف ساده ترین تقلبات هم نیست و باید اقدام اساسی برای رفع این معضل در آبلیمو که به عنوان چاشنی اصلی و منبع عمده ی ویتامینC مردم کشور ما انجام شود. این پژوهش برای اولین بار سعی کرده است مزایا و معایب روشهای پیشنهادی در کشورهای مختلف برای نشان دادن تفاوتهای موجود در آبلیموهای طبیعی و صنعتی را ارائه دهد تا زمینه تحقیقاتی مناسبی در یافتن روشهای موثر در شناسایی آبلیمو ارزیابی شود UR - http://www.jewe.ir/article_32100.html L1 - http://www.jewe.ir/article_32100_9736b70591140af8061cfc5fd596b1ab.pdf ER -