TY - JOUR ID - 126970 TI - طراحی سیستماتیک به‌منظور بهینه سازی حذف جلبک عامل طعم و بو در آب آشامیدنی با استفاده از نانوجاذب‌های پلیمری PEBA/CDs JO - محیط زیست و مهندسی آب JA - EWE LA - fa SN - AU - هومن, مهسا AU - سجادی, نوشین AU - مرندی, رضا AU - زعیم دار, مژگان AU - اکبرزاده تربتی, نیلوفر AD - دانشجوی دکترا، گروه محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران AD - استادیار، گروه محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران AD - دانشیار، گروه محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران AD - استادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 7 IS - 3 SP - 398 EP - 410 KW - حذف جلبک KW - کیفیت آب آشامیدنی KW - مطالعه های سیستماتیک KW - نانوجاذب پلیمری PEBA/CDs DO - 10.22034/jewe.2021.262861.1489 N2 - نانوجاذب­های پلیمری سیکلودکسترین (CDs)/ پلی اتر بلک آمید PEBA)) با توجه به ماهیتشان از جمله تخلخل پذیری، زیست سازگاری و زیست‌تخریب‌پذیری به‌عنوان نانوکامپوزیت­های پلیمری نوین از اهمیت کاربردی خاصی برخوردار می­باشند. هدف از این پژوهش بهینه­سازی حذف جلبک عامل طعم و بو در آب آشامیدنی با استفاده از نانوجاذب­های PEBA/CDs بود. طراحی آزمایش‌ها و تأثیر پارامترهای تجربی بر میزان حذف جلبک، به‌صورت سیستماتیک با روش Fractional Factorial انجام گرفت.  جهت دستیابی به بیش­ترین عملکرد حذف جلبک، از روش بهینه­سازی RSM استفاده شد. به‌منظور مشخصه­یابی این نانوساختارها از طیف‌سنجی FTIR، تصاویر SEM، فن BET و آنالیز نقشه‌برداری استفاده شد. این آنالیزها نشان دادند که محصولات سنتزی دارای خواص ایده­آلی همچون ریخت­شناسی همگن و توزیع اندازه الیاف در گستره نانومتری هستند. علاوه براین، بر اساس اطلاعات حاصل از آنالیز BET، سطح مؤثر نمونه در حدود m2/g 840 تعیین شد. نتایج بررسی­ها بر روی جلبک Navicula نشان داد که نانوجاذب­های پلیمری PEBA/CDs می­توانند با کاهش تعداد کلنی جلبک به 5 کلنی بر کیفیت‌بخشی طعم و بو در آب آشامیدنی تأثیرگذار باشد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که پارامترهای مقدار جاذب پلیمری، حجم آب و مدت‌زمان تماس به­دلیل داشتن Pvalue برابر با صفر بر میزان حذف جلبک تأثیرگذار هستند. همچنین یافته­ها نشان‌دهنده کاهش تعداد کلنی جلبک به میزان 3 کلنی بود. استفاده از نانوساختارهای نوین و همچنین مطالعه سیستماتیک به­کاررفته در این مطالعه می­توانند به‌عنوان یک راهبرد جدید به‌منظور کیفیت‌بخشی به آب آشامیدنی استفاده شود. UR - http://www.jewe.ir/article_126970.html L1 - http://www.jewe.ir/article_126970_05748ab5be0d1c5ea60f14299c5f965d.pdf ER -